3 supersnabba, superenkla och supergoda mezarätter

Hummus

500 g färdigkokta hela kikärtor (går också bra med kikärtor på burk eller varför inte koka egna)
4 msk tahini (sesampasta)
0,5 vitlöksklyfta (pressad)
1 pressad citron
1 tsk salt
Ca 2-5 msk vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)

Gör så här:

  • Blanda tahini, pressad citron, vitlök och salt i en skål och vispa med en gaffel tills blandningen blir en vit fast massa. För att få en krämig hummus kan man blanda ingredienserna i matberedaren. Ställ åt sidan
  • Mixa sedan kikärtorna i en matberedare i några sekunder, tillsätt sedan 2 msk vatten och mixa lite till. Ett tips: om hummusen är för fast kan du blanda i lite mer vatten och mixa lite till.
  • Tillsätt tahiniblandningen och kör några varv till.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller citron.
  • Häll upp blandningen i en skål, gör en liten fördjupning och garnera med olivolja, hela kikärtor och spiskummin på kanterna.

Doppa och njut med Laziz!

Baba Gannouj (Aubergineröra)

1 stor aubergine
2 msk tahini
0,5 vitlöksklyfta
1 pressad citron
1-2 msk turkiskyoghurt
Salt
Färsk mynta

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 275°C. Stick först hål i auberginen med en gaffel. Grilla (rosta) i ugnen i ca 15 minuter.
  • Gröp ur auberginen utan att få med skal. Skär den rostade auberginen i bitar och lägg i matberedare, eller använd stavmixer.
  • Blanda sedan tahini, vitlök och citron och häll blandningen över auberginen.
  • Tillsätt yoghurt och salt och blanda ordentligt.
  • Servera i en djup skål, gör en fördjupning och ringla olivolja över. Garnera med några färska myntablad.

Doppa och njut med Laziz!

Muhammara

2 dl valnötter
1 dl stark eller mild paprikapuré eller ajvar
3/4 dl ströbröd
2 msk citronsaft
2-3 msk granatäppelsirap
1 färsk chili (hoppa över om du inte vill ha den så stark)
Salt & peppar
2 msk vatten
Olivolja
Rapsolja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 210°. Lägg valnötterna på en plåt och rosta mitt i ugnen i ca 10 min.
  • Ta ut nötterna och lägg dem på en kökshandduk, gnugga sedan bort så mycket skal som möjligt från nötterna.
  • I en matberedare mixa nötterna med övriga ingredienser förutom oljan. Tips: var försiktig med saltet då vissa paprikapuréer ofta kan vara väldigt salta, krydda därför efter smak. Mixa blandningen några varv tills det blir blandat och malt.
  • Tillsätt olja medan blandningen mixas. Varva gärna mellan oliv- och rapsolja. Du bestämmer själv vilken konsistens och hur mycket olja du vill ha i röran. 0,5 dl brukar vara ganska lagom.
  • Servera i en djup skål, gör en fördjupning och ringla granatäpplesirap eller olivolja över. Garnera med grovhackade valnötter och servera.

Doppa och njut med Laziz!

meza

Foul

Foul är en bönsort, även känd som bondbönor. I Mellanöstern är det en traditionell maträtt och är även en stor del av frukostkulturen. Rätten kan göras på olika sätt och varierar från land till land.

Det vanligaste sättet att äta foul på är med olivolja, citron, vitlök, tomat och persilja. Men det viktigaste av allt är självklart att äta det med arabiskt tunnbröd. Foul kan serveras som frukost, lunch eller som ett tillbehör på mezzabordet. Nedan följer ett snabbt och enkelt recept.

Antal portioner: 2-4

1 stor burk foul (bondbönor, hittas i välsorterade livsmedelsbutiker)
2 tomater
1 vitlöksklyfta
1 citron
Olivolja
Salt
Spiskummin
Färsk persilja
1 påse Laziz Original

Gör så här:

  • Häll bondbönorna med sitt spad i en kastrull och värm upp på svag värme och låt småputtra i några minuter
  • Pressa citronen och blanda i pressad vitlök
  • Finhacka tomat och persilja
  • Häll upp bönorna i ett fat, häll över citron- och vitlöksblandningen och tillsätt salt och spiskummin
  • Blanda om försiktigt så att smakerna fördelas
  • Toppa med tomat, persilja och ringla över rikligt med olivolja

Doppas och avnjuts med Laziz Original bröd!

foul

Lax- & pepparrotsrulle

Antal portioner: ca 32 snittar

1 påse Laziz Tannour eller Laziz Original
1 paket kallrökt lax, ca 200 gram
1 stor ask philadelphiaost
1 bit finriven pepparrot (eller pepparrot på tub)
Pressad citron

Gör så här:

  • Blanda osten med den rivna pepparroten och smaksätt med en skvätt pressad citron.
  • Lägg ut brödet och bred på ostblandningen och täck med lax.
  • Rulla ihop wrapen, låt vila 30 minuter i kyl och skiva upp i ca 5 centimeters bitar.
  • Lägg upp på fat och dekorera med lite ruccola.

Tannour Pizza

För 4 pizzor

1 påse Laziz Tannour bröd
250 g riven ost
1 paket strimlad skinka
400 g passerade tomater
2 vitlöksklyftor
salt, peppar & oregano

Gör så här:

  • Sätt ugnen på ca 175º C.
  • Skala och pressa vitlöken.
  • Blanda passerade tomater, vitlök, salt, peppar och oregano till en slät sås.
  • Fördela tomatsåsen på tunnbröden.
  • Lägg på den rivna osten och strimlade skinkan.
  • Sätt in i ugnen i cirka 7 minuter eller tills den fått fin färg.
  • Ta ut pizzan och strö över lite oregano.
  • Dra gärna också ett varv med pepparkvarn över pizzan.

Detta är ett utmärkt grundrecept på vår älskade Tannour Pizza. Byt ut ingredienserna mot din favorittopping. Allt ifrån mozzarella, chorizo, ananas till oxfilé, köttfärs eller grönsaker. Supersnabbt och enkelt att fixa inför fredagsmyset, förfesten eller middagen.

pizza

Quesadillas med chèvre och chorizokorv

Antal portioner: 8

1 påse Laziz Tannour bröd (eller valfritt Laziz bröd)
150 g chorizo, tunt skivad
250 g chèvreost
2-3 msk honung
1 kruka citronmeliss, färsk

Gör så här:

  • Lägg chorizo, chèvre, honung och citronmeliss på ena halvan av varje Tannour. Vik över den andra halvan av brödet och tryck ihop.
  • Hetta upp en stekpanna eller en grill och stek varje bröd på båda sidor på svag värme tills de är gyllenbruna.
  • Skär quesadillas i trianglar och servera med guacamole och salsa.
  • Ät och njut!

Hot quesadillas

Antal portioner: 8

4 st Laziz Tannour bröd
100 g pizzamozzarella
0.5 pkt stark salami
0.5 kruka färsk oregano
0.5 st mild röd chili
flingsalt
svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

Gör så här:

  • Lägg ut två av bröden på en skärbräda och varva skivad mozzarella och salami ovanpå.
  • Hacka oregano och chili, strö över och krydda med svartpeppar.
  • Lägg de andra två bröden ovanpå som ett lock, och se till att det är lite mozzarella på toppen som limmar fast brödet.
  • Stek i cirka en minut på varje sida i en het panna. Dela dem i 8 delar och servera direkt.

Löjromssnittar

Antal portioner: 6 (18 st snittar)

1 Laziz-bröd
1 msk smör
50 gram löjrom
crème fraiche naturell
färsk dill

Gör så här:

  • Bred smör på båda sidor av brödet.
  • Stek det i en panna på båda sidor på hög värme någon halv minut på varje sida.
  • Lägg upp på en skärbräda och skär i 9 rutor. Skär varje ruta i en triangel så att du får 18 trianglar.
  • Lägg upp det på ett ugnsgaller och rosta trianglarna i ugnen några minuter under grillen. Akta så de inte bränns.
  • Ta ut och låt svalna. Hit kan du förbereda.
  • Lägg upp 1 tsk crème fraiche på varje triangel.
  • Toppa med en tsk löjrom och en liten dillkvist.
  • Lägg upp på serveringsfat och servera löjromssnittarna.

Västerbottengratinerade tunnbrödsstänger

Antal portioner: 4-6

2 Laziz-bröd
3 dl finriven Västerbottenost
1 tsk flingsalt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader. Dela varje bröd i ca 8 långa remsor.
  • Fördela osten på alla remsor och lägg dem lite glest på en plåt med bakplåtspapper, smula över flingsaltet.
  • Grädda bröden tills osten smält.
  • Ta ut bröden och låt svalna en aning.
  • Låt temperaturen i ugnen stiga till 250 grader och sätt på ”grill”-funktionen. Grilla bröden krispiga i några minuter, tills kanterna på tunnbröden blir lite gyllenbruna.
  • Låt svalna och njut av salta och goda stänger som passar utmärkt till skumpa.

Tunnbrödsrulle med gubbröra

Antal portioner: 4-6

1 påse valfritt Laziz-bröd
1 burk (125 g) ansjovisfiléer
4 st hårdkokta ägg
1 rödlök
½ dl finhackad dill
3/4 dl gräddfil
1 msk kaviar
salt
peppar
4 – 5 kokta kalla potatisar

Gör så här:

  • Grovhacka ägg och ansjovis, finhacka rödlöken och blanda med de övriga ingredienserna.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva potatisen i tunna skivor och lägg ut på Laziz-bröd, bred gubbröran ovanpå och rulla ihop och njut!
  • Om man vill kan man också skära rullen i bitar och servera som tilltugg.

Lazizstrut med mese och vit Caprin

Antal portioner: 4

4 st Laziz-bröd
2 st morötter, normalstora skalade
1 st knipplök, gul
4-8 st rädisor, beroende på storlek
1 tsk flytande honung
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
40 g messmör, eller mese
80 g vit Caprin eller annan getost
1 st huvudsallad, typ ekblad
1 kruka persilja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Gör så här:

  • Strimla morot, lök och rädisa.
  • Lägg i en skål och blanda ihop med honung, olja och vinäger.
  • Salta och peppra.
  • Skär mesen och getosten i stavar.
  • Lägg ut brödarken och fyll dem med ost och strimlade grönsaker.
  • Strö finhackad persilja över.
  • Rulla ihop struten som en ”wrap” och dela på mitten.